Категорија: Вести

Членовите на MacBee во организирана посета на пчеларскиот саем во Каменово

Членовите на MacBee организирано го посетија пчеларскиот настан XXVII Денови на Млавско Хомољските пчелари, Каменово 2018, одржан од 31.03 до 1.04 2018 година во Каменово, Р. Србија. На настанот кој важи за еден од најголемите пчеларски случувања во регионот, членовите на MacBee имаа можност да погледнат современа пчеларска опрема и пчеларски алатки, поразговараа со производителите на […]

Read more

Доц. д-р Александар Узунов прогласен за почесен член на MacBee

Настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“ покрај едукативниот дел и делот наменет за дружење помеѓу пчеларите, беше одбележан и со церемонијален момент. Претседателот на MacBee, Игор Илков свечено го прогласи доц. д-р Александар Узунов за почесен член на здружението, му се заблагодари во име на целото членство и му додели плакета со признание […]

Read more

Успешно одржан настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“ (Фотогалерија)

На 28 јануари 2018 година, на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје беше одржан настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“ организиран од MacBee. Настанот го посетија повеќе од 170 пчелари од целата држава. Освен презентациите, размената на искуства и дружењето, посетителите имаа можност да ги погледаат најновите понуди на пчеларска опрема и […]

Read more

Членот на MacBee Борче Павлов се стекна со титулата магистер

На 30 јануари 2018 година, на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје, членот на MacBee Борче Павлов јавно го одбрани својот магистарски труд и се стекна со титулата магистер по пчеларство. Презентацијата на трудот со наслов „Производство на матичен млеч во услови на ограничен прилив на природна храна за пчелните семејства“ предизвика воодушевување […]

Read more

Затворена е регистрацијата за настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“

MacBee ги известува сите заинтересирани, но нерегистрирани лица кои имаат намера да се регистрираат за учество на настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“, дека регистрацијата за истиот е затворена. Поради исполнетост на капацитетите и во интерес на квалитетот на настанот, а особено во интерес на оние учесници кои навремено извршиле уплата, MacBee ги […]

Read more

Покана за настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“

Македонското здружение за заштита на македонската автохтона медоносна пчела (Apis mellifera macedonica) – MacBee, со задоволство Ви го претставува настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“. Настанот ќе понуди повеќечасовна програма која вклучува презентации од информативен и едукативен карактер. MacBee веќе неколку години организира настани од ваков карактер, каде на едно место се собрани […]

Read more

Одржано редовно Годишно собрание на MacBee

На 24 декември 2017 година, во салата за состаноци на хотел Премиер во Скопје беше одржано редовното Годишно собрание на MacBee. На дневен ред на состанокот беа повеќе точки, кои беа дискутирани помеѓу членовите, а беа донесени и неколку Одлуки. Беа анализирани досегашните активности и тековни проекти, беше утврден буџетот за функционирање на здружението за […]

Read more

MacBee го најавува настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“

Македонско здружение за заштита на македонската автохтона медоносна пчела (Apis mellifera macedonica) го најавува настанот  „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“. Настанот кој MacBee традиционално го организира на секои две години и овојпат ќе биде од едукативно – информативен и меѓународен карактер со учество на странски експерт од областа на пчеларството и со домашни […]

Read more

Објавена е статија за активностите и напредокот на MacBee во проектот SMARTBEES

MacBee во соработка со Институтот за пчеларство во Кирхајн, Германија, Факултетот за земјоделски науки и храна од Скопје и Институтот за пчеларство во Хохен Нојендорф, Германија, изработи статија во која известува за активностите и напредокот во проектот SMARTBEES. Со текстот насловен „Селекција и генетско подобрување на локалната медоносна пчела (Apis mellifera macedonica) на територијата на […]

Read more

Завршен есенскиот перформанс тест – циклус на тестирање 2017/2018

Со есенскиот перформанс тест започна новиот циклус тестирања (2017/2018 год.) во рамките на проектот SMARTBEES. Во овој циклус се тестираат вкупно 7 генотипови: 3 најдоброрангирани генотипови од претходниот циклус на тестирање 2015/2016 (www.testbees.eu/breeding.php) и 4 нови генотипови, сите распоредени во 108 пчелни семејства на 9 тестни пчеларници на различни локации во Р. Македонија. Согласно Протоколот […]

Read more