Loading...

Category: Вести

SMB Logo_neu_1

Објавена е статија за активностите и напредокот на MacBee во проектот SMARTBEES

MacBee во соработка со Институтот за пчеларство во Кирхајн, Германија, Факултетот за земјоделски науки и храна од Скопје и Институтот за пчеларство во Хохен Нојендорф, Германија, изработи статија во која известува за активностите и напредокот во проектот SMARTBEES. Со текстот насловен „Селекција и генетско подобрување на локалната медоносна пчела (Apis mellifera macedonica) на територијата на […]

Read more
SMB Logo_neu_1

Завршен есенскиот перформанс тест – циклус на тестирање 2017/2018

Со есенскиот перформанс тест започна новиот циклус тестирања (2017/2018 год.) во рамките на проектот SMARTBEES. Во овој циклус се тестираат вкупно 7 генотипови: 3 најдоброрангирани генотипови од претходниот циклус на тестирање 2015/2016 (www.testbees.eu/breeding.php) и 4 нови генотипови, сите распоредени во 108 пчелни семејства на 9 тестни пчеларници на различни локации во Р. Македонија. Согласно Протоколот […]

Read more
DSCN0106-1

Фотогалерија од посетата на „Апимондија 2017“ во Истанбул

Членовите на MacBee имаа можност да го посетат 45-от Меѓународен пчеларски конгрес-„Апимондија 2017“ кој беше одржан од 29-ти септември до 4-ти октомври во Истанбул, Турција. Во Конгресниот центар на Истанбул, на 16000 метри квадратни, каде што се одржуваше манифестација, на саемскиот дел можеа да се видат сите најнови достигнувања од светот на пчеларството, додека во […]

Read more
MacBee logo temno smaleno

Работен состанок на MacBee на пчеларник во с. Живиње

На 22 октомври 2017 година, во село Живиње, на пчеларникот на членот на MacBee Борче Павлов, беше одржан работен состанок. На средбата Павлов ги запозна своите колеги со условите за пчеларење во тој регион, со типот на сандаци со кои пчелари, објасни и дел од техниките на пчеларење кои тој ги применува и покажа дел […]

Read more
tbee20.v094.i03.cover

Најновиот труд на доц. д-р Александар Узунов објавен во последниот број на „Bee World“

Најновиот труд на доц. д-р Александар Узунов со наслов „The basic concept of honey bee breeding programs“ е објавен во последното издание на реномираниот пчеларски магазин „Bee World“. Освен доц. д-р Узунов, како автори на трудот се потпишуваат и д-р Ралф Бихлер од Институтот за пчеларство во Кирхајн, Германија и д-р Еверт Браскамп од Универзитетот во […]

Read more
banereng

MacBee со свој учесник на обуката за инструментално осеменување на матици одржана во Полска

Од 8 – 12 јули 2017 год. во Пулави, Полска, во организација на Институтот за пчеларство од Кирхајн, Германија, а во соработка со Институтот за хортикултурни истражувања – оддел за пчеларство од Пулави се одржа обука за инструментално осеменување на матици за земјите учеснички во проектот SMARTBEES. Од ЗГ „Македонска пчела – MacBee“ на обуката […]

Read more
SMB Logo_neu_1

ТРЕТ SMARTBEES СЕМИНАР ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ КООРДИНАТОРИ НА ЗЕМЈИТЕ УЧЕСНИЧКИ

На 6 и 7 Јули 2017 година во Пулави, Полска, во организација на Институтот за пчеларство од Кирхајн, Германија, а во соработка со Институтот за хортикултурни истражувања – оддел за пчеларство од Пулави, се одржа третиот семинар за националните координатори во рамките на проектот SMARTBEES (www.smartbees.eu). Покрај извештаите на националните координатори за напредокот во спроведувањето […]

Read more
balkan federation of apicultural associations

Членови на MacBee на Kонференцијата на Балканската Федерација на Пчеларски Здруженија

Од 09-ти до 11-ти февруари 2017 година, во Плевен Бугарија беше одржана Kонференција на Балканската Федерација на Пчеларски Здруженија во чија работа учествуваше и работна група од MacBee составена од Игор Илков и Ѓорги Андонов. Покрај  претставниците од Македонија на конференцијата учествуваа и претставници од другите балкански држави и тоа: Бугарија, Романија, Турција, Србија и […]

Read more
beeworld

Текст на доц. д-р Александар Узунов во престижниот „Bee World“

Престижниот пчеларски магазин „Bee World“ во најновиот број, покрај останатите содржини посветени на медоносните пчели, објави и член под наслов „Selecting for varroa Resistance in German Honey Bees“ чии автори се д-р Ралф Бихлер и доц. д-р Александар Узунов. Поради критериумите на „Bee World“ дел од содржината од текстот може да се прочита на следниот […]

Read more
MacBee logo temno smaleno

Одржано редовно Годишно собрание на MacBee

На 14.01.2017 година во Скопје, во салата за состаноци во хотел „Премиер“ беше одржано редовното Годишно собрание на MacBee. На дневен ред се најдоа повеќе точки поврзани со активностите и плановите на здружението. Меѓу нив може да се издвојат: обемната Програма за работа за 2017 година, Одлуката за новата политика на здружението кон кандидатите за […]

Read more